Home > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ik ben beheerder/eigenaar van een collectie die in de CRKC-databank zit. Hoe krijg ik toegang tot mijn collectie?

Om in te loggen op de databank, moet u een wachtwoord hebben. Wachtwoorden worden enkel toegekend aan eigenaars of beheerders van een collectie, en enkel na een schriftelijke aanvraag bij de bevoegde dienst (provincie Antwerpen, Oost-Vlaanderen of CRKC). U vindt de documenten voor het aanvragen van een wachtwoord hier.

Wanneer uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u per post een document met de nodige inloggegevens. 

Als u over een gebruikersnaam en wachtwoord beschikt, kan u inloggen op de databank via deze URL: http://www.religieuserfgoed.be/ca_crkc/

Welke objecten worden getoond op de website? En welke informatie wordt vrijgegeven?

Voor deze website wordt een selectie van objecten uit de openbare collecties vrijgegeven. De gegevens die getoond worden zijn echter beperkter dan degene die in de CRKC-databank zitten. Zo wordt bijvoorbeeld de bewaarplaats van een object nooit weergegeven. Worden wel vrijgegeven: foto, titel, objectnaam, beschrijving, afmetingen, datering, stijl, materialen en technieken.

Wie kan inloggen op de databank?

Eigenaars of beheerders van een erfgoedcollectie kunnen een wachtwoord aanvragen om in te loggen en hun eigen collectie online te raadplegen of beheren. Een wachtwoord is steeds persoonlijk en wordt dus bijvoorbeeld toegekend aan een lid van een kerkfabriek of een lid van een religieuze gemeenschap. Daarnaast worden soms ook wachtwoorden verleend aan onderzoekers. Dit gebeurt steeds mits uitvoerige motivatie van de aanvrager en voor privécollecties enkel met toestemming van de eigenaar of beheerder van het erfgoed.

Hoe kan ik een wachtwoord aanvragen om in te loggen op de databank?

Wachtwoorden worden enkel toegekend aan eigenaars of beheerders van een collectie, en enkel na een schriftelijke aanvraag bij de bevoegde dienst (provincie Antwerpen of CRKC). U vindt de documenten voor het aanvragen van een wachtwoord hier. Wanneer uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u per post een document met de nodige inloggegevens. 

Wat is Vraag & Aanbod?

Vraag & Aanbod is een dienst van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC). Het is een van de manieren waarop het CRKC probeert een zinvolle herbestemming te zoeken voor dakloos geworden religieus erfgoed. Hetzij door sluiting van een klooster, hetzij door fusies of verhuizingen. Het gaat hierbij om stukken met een beperkte artistieke of historische waarde, maar die nog in goede staat zijn en bruikbaar zijn in de hedendaagse liturgie. Voor de meer waardevolle stukken zoekt het CRKC naar een andere goede herbestemming

Kan ik voor onderzoek toegang krijgen tot de CRKC-databank?

Hiervoor is steeds een uitvoerige motivatie nodig. Voor privécollecties is er bovendien steeds toestemming van de eigenaar of beheerder van het erfgoed nodig.

Waar vind ik informatie over behoud en beheer van religieus erfgoed?

Daarvoor kan u terecht op de website van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC), expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen.